TBMM Genel Kurulu’nda tartışmalara neden olan, kamu hastanelerinde yaşandığı iddia edilen sıkıntılara cevaben bir konuşma yapan Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ateş, Avrupa'nın en büyük sağlık ordusunun Türkiye'de olduğuna vurgu yaparak, MHRS sistemi ve muayene olan hasta sayıları konularında bilgiler verdi.
Ülkemizde MHRS sayesinde vatandaşların 829 kamu hastanesi, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile aile hekimliklerimizden 7/24 randevu alabildiğini söyleyen Ateş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Yine, vatandaşlarımız Alo 182 Çağrı Merkezi ve portali, mobil uygulamalarla akıllı telefonlar üzerinden birden çok kanaldan randevu alabiliyor, değişiklik yapabiliyor, iptal edebiliyor.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; MHRS Sistemi üzerinden hastaların randevu alamadığı, hastaların muayene olamadığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
Nitekim, 2019 yılında Sağlık Bakanlığımızın toplam poliklinik muayene sayısı 250 milyon olarak gerçekleşmiştir. 2024 yılsonu tahminî poliklinik muayene sayımız 350 milyon kişidir. Nasıl muayene olamamış hastalar? 350 milyon insan yılsonu itibarıyla hastanelerde, Sağlık Bakanlığı tesislerinde muayene olmuş olacak.
Bu poliklinik muayenelerinin yüzde 50’si MHRS üzerinden hastanelerimize başvuru şeklinde olup yüzde 50’si randevusuz ayaktan gelen hastalar tarafından oluşturulmuştur. MHRS Sistemi üzerinden randevu alamamış veya almamış, polikliniğe başvuran hastalarımız geri çevrilmeden muayene olabilmektedir.
Sağlık Bakanlığımızın ortalama MHRS randevu süresi bölümden bölüme değişmekle birlikte iki saat ila on beş gün arasında değişmektedir. MHRS Sistemi’nde asgari on dakika arayla randevu oluşturabilmekte olup iddia edildiği gibi iki dakikada bir randevu oluşturulduğu ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır, zaten teknik olarak da mümkün değildir bu. Komple tüm sağlık sistemini, buna aile hekimleri de dâhil olmak üzere, randevu sistemiyle yöneten dünyada başka bir ülke yoktur. Vatandaşlarımız istediği zaman birinci basamaktan, ikinci basamaktan, üçüncü basamaktan randevu alabilmekte ve muayene olabilmektedir.
Genel sağlık sigortası sistemi sayesinde tüm vatandaşlarımız eşit ve ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanabilmektedir.
Hekim başına düşen muayene sayısında OECD ortalaması yaklaşık 1 milyon 800 bin iken bu rakam ülkemizde 3 milyon 700 bindir. Yani bizim hekimlerimiz OECD ülkelerine göre 2 misli daha fazla hasta bakmakta.
Sıkıntı yaşanan bölümlerde hekim sayımızın arttırılması amacıyla TUK yani Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından asistan kadro sayımız sürekli güncellenmektedir.
Değerli milletvekilleri, yatak sayısı, yoğun bakım sayısı, nitelikli hekim sayısı, sağlık personeli sayısı, sağlığa erişim parametreleri göz önüne alındığında dünyanın ve Avrupa'nın en büyük sağlık ordusu Türkiye'dedir.
Sağlık alanında yapılan bu hizmetlerden dolayı liderimiz ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sonsuz şükranlarımı sunuyorum.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”
Cengizhan Okutmuş
Sayın Vekil bir ülke sadece sağlıkçı sayı ve kalitesi ile övünmez ,övünürse bu değerlendirme manüplatif olur ,toplam insan kalitesi ile övünmemiz lazım yani Hastahanelerde Hekimlere Yapılan saldırılarda dünyada kacıncıyız çıkıp açıklayın